Free shipping within Sweden on orders above 550 SEK - Free shipping within EU and UK on orders over 75 EU -

Producentprofil: San Jose del Lago, Guatemala

Producentprofil: San Jose del Lago, Guatemala


Land: Guatemala
Region: Atitlan
Producent: Eduardo Cabrera
Höjd: 1565 - 2100 möh
Sort: Caturra
Process: Tvättad

 

--

Eduardo Cabrera, tredje generationens kaffeodlare och förvaltare av familjens egendom, kunde inte vara mer sprudlande över sitt öde.

Med hans egna ord, ”kaffe är familj, tradition, minnen, lycka och lite lidande; men jag skulle inte byta ut någonting mot adrenalinet i början av skörden, mitt luktsinne som aldrig tröttnar på doften av kaffeblomman, och landskapet i sjön, vulkanerna och kaffeträden!" 

 

Eduardo Cabrera, är en tredje generation kaffeodlare på gården Finca San Jose del Lago som ligger vid en av Guatemalas vackraste sjöar - Atitlán

 

 

Sjön Atitlán ligger på nästan 1600 meters höjd över havet och är en vulkanisk bassäng omgiven av dramatiskt branta sluttningar och även flera vulkaner.

 

Som man kan föreställa sig är terroiaren här utsökt för kaffe, och mycket kaffe odlas i olika samhällen runt sjön, vanligtvis Typica och Bourbon.

 

 

Eduardos farfarsfar köpte först familjens mark 1909. När han för första gången närmade sig marken var det som en mäklare, vars verksamhet var att köpa och sälja fastigheter.  Han blev dock så förtjust i landskapet att han inte kunde förmå sig att sälja den.

 

Eduardos farfar var den första som bestämde sig för att planterade kaffe på gården redan under 1940-talet, men mycket har ändrats sedan dess när det gäller kvalitet på kaffet men inte så mycket hur själva bearbetningen av kaffet går till.

 

 

Bearbetning:

Idag handplockas kaffebären när de är som mest mogna och tas till gården för att avlägsna fruktköttet, sedan sorteras bönorna efter densitet och stoppas i handgjorda tankar för våt jäsning.

 

Efter jäsning, tvättar man bönorna och torkar de till sist på upphöjda bäddar.

 

 

 

Eduardo älskar hantverkstraditionerna för handbearbetning och är stolt över att deras enda maskinella utrustning förblir deras ”depulper”; men han och hans team arbetar ständigt med att utvärdera sina metoder för att kunna förbättra kvalitet.

 

Hållbarhet:

San José del Lago delar jordbruksvinster med anställda och investerar i deras utbildning, samt donerar delar av sin mark till samhällsutvecklingsprojekt som hittills har inkluderat en medicinsk klinik, en skola och en vattentank för staden Santiago Atitlán.

 

 

 

Med allt detta sagt är vi glada över att kunna presentera vårt första kaffe (och förhoppningsvis inte det sista) från San Jose del Lago. Förvänta dig ett mycket sött och balanserat kaffe med toner av karamell, mjölkchoklad och rött moget äpple. Väl lämpad för det dagliga filterkaffet eller för dig som njuter av ljusrostad espresso.