Producentprofil: AA Kahete

Skriven av Daniel Carlsson den


Land: KenyaRegion: Murang’a CountyProducent: Kahete Coffee Factory Höjd: 1800 möh Skörd år: 2022 Sort: SL-28, SL-34, Batian, Ruiru 11 Process: Tvättad     --   Kenyanskt kaffe när det är som bäst - svarta vinbär, med lager av blåbär och hibiskus i undertonen. Stort djup och superstrukturerad med en super syltig munkänsla. Kenyanskt kaffe slutar aldrig att imponera på oss och årets skörd från Kahete gör inget undantag. Kahete Coffee Factory grundades 1984 och vilar på 5 hektar mark som betjänar byarna Karunge, Gataragwa och Kirimiya. För närvarande är det anslutet till Rwaikamba Farmers Cooperative Society och drivs av John Muchiri Mwangi.         Kahete Coffee Factory ligger norr om Nairobi i Muranga County, nära staden Gitugi. Detta område i Kenya upplever...

vill du läsa mer?

Producentprofil: Samii Bensa

Skriven av Daniel Carlsson den


Land: EtiopienRegion: Bensa, SidamoProducent: Testi Coffee Exports Höjd: 2000 möh Skördes år: 2022 Sort: HeirloomProcess: Tvättad     --   Regionen Sidamo är välkänd för de flesta, men med privatiseringen av kaffeindustrin under de senaste 3 åren har nya områden uppstått, vilket leder till vissa korsningar mellan Sidamo och en mindre känd region som kallas West Arsi.Bensa ligger mellan gränserna för båda regionerna, och på grund av dess närhet till Bale Mountain National Park har de utvecklat ett förvånansvärt brett utbud med spännande och högkvalitativt kaffe.      Vad vi finner här är ett kaffe med toner av komplex tropisk frukt och läckra vinbärsfrukter. Intensivt fruktig med en sötma som påminner om sirap och en supersaftig och uppfriskande syrlighet - tack Etiopien och Testi...

vill du läsa mer?

Producentprofil: Madremonte

Skriven av Daniel Carlsson den


Land: ColombiaRegion: HuilaProducent: CoocentralHöjd: 1800 - 2000 möh Skördes år: 2022 Sort: Coombia, Caturra, CastilloProcess: Tvättad     --   Madremonte är ett namn inspirerat av kvinnorna som bidrar till detta kaffe, kryddat med lite colombiansk mytologi. La Madremonte, naturens och skogsdjurens beskyddare är oförlåtande när människor vill förändra eller förstöra den. Hon kan identifieras med Moder Natur och en föregångare för att upprätthålla naturlagarna. Nog om mytologi...        Detta kaffe kommer från kvinnliga kaffebönder som är medlemmar i Coocentral särskilda kvinnoprogram. Coocentral driver ett projekt i samarbete med Nordic Approach för att förbättra kvaliteten på kaffet och försörjningen för de kvinnliga producenterna. De satsar på teknisk assistans, uppföljning och utbildning för odlarna. 429 kvinnor får fortlöpande utbildning i odling och bearbetningsmetoder...

vill du läsa mer?

Producentprofil: Finca La Senda

Skriven av Daniel Carlsson den


Land: GuatemalaRegion: Acatenango, ChimaltenangoProducent: Arnoldo Pérez Melendez, Maria Eugenia EscobarHöjd: 1550-1970 möhSort: Röd BourbonProcess: Trippelfermentering   --  Finca La Senda är en familjeägd gård som idag drivs av Arnoldo Pérez Melendez tillsammans med sin fru Maria Eugenia Escobar och deras dotter Yancy. Gården sträcker sig från byns gränser upp till berget Balàm, där kaffe växer på en höjd mellan 1550 och 1970 meters höjd över havet. Medan den vackra naturen tar sin gång längre upp på bergssidan för att respektera den unika biosfären som finns på plats.       När vi första gången kom i kontakt med parets dotter Yancy för ungefär ett år sedan förstod vi genom hennes trevliga personlighet och genuina passion för kaffe att vi hittat rätt....

vill du läsa mer?

Producentprofil: Marysabel Caballero

Skriven av Daniel Carlsson den


Land: HondurasRegion: Chinacla, La PazProducent: Marysabel Caballero & Moises Herrera, Finca El PuenteHöjd: 1500-1680 möhSort: CatuaiProcess: Bärtorkad -- Oj oj oj – vilket fruktigt och underbart kaffe som odlats fram av några av Honduras främsta kaffeproducenter: här presenterar vi en fruktig Catuai sort från paret Marysabel Caballero och Moises Herrera.      Marysabel kommer ursprungligen från en familj som livnärt sig på att odla kaffe hela vägen från 1907 fram till nu. Fast det var inte förrän 1996, efter att hon gifte sig med Moises, som de bestämde sig för att sträva efter en avsevärd förbättring av kaffets kvalitet.       Det tog inte lång tid förrän de ansågs vara ledande inom högkvalitativ kaffeodling i Honduras. Som Cup Of Excellence-vinnare arbetar...

vill du läsa mer?

Producentprofil: San Jose del Lago, Guatemala

Skriven av Daniel Carlsson den


Land: GuatemalaRegion: AtitlanProducent: Eduardo CabreraHöjd: 1565 - 2100 möhSort: CaturraProcess: Tvättad   -- Eduardo Cabrera, tredje generationens kaffeodlare och förvaltare av familjens egendom, kunde inte vara mer sprudlande över sitt öde. Med hans egna ord, ”kaffe är familj, tradition, minnen, lycka och lite lidande; men jag skulle inte byta ut någonting mot adrenalinet i början av skörden, mitt luktsinne som aldrig tröttnar på doften av kaffeblomman, och landskapet i sjön, vulkanerna och kaffeträden!"    Eduardo Cabrera, är en tredje generation kaffeodlare på gården Finca San Jose del Lago som ligger vid en av Guatemalas vackraste sjöar - Atitlán     Sjön Atitlán ligger på nästan 1600 meters höjd över havet och är en vulkanisk bassäng omgiven av dramatiskt branta sluttningar och även...

vill du läsa mer?

Producentprofil: Roberto Sabillon

Skriven av Daniel Carlsson den


Land: HondurasRegion: Las Flores, Santa BarbaraProducent: Paulo Roberto Sabillon FernandezHöjd: 1580 möhSort: PacasProcess: Tvättad    --   Vi provade först Robertos kaffe genom ett annat rosteri och blev så imponerade av dess saftiga och komplexa karaktär att vi visste att det var ett kaffe som vi skulle älska att kunna erbjuda på Swerl. Ett år senare och här är vi glada över att kunna stötta Roberto och hans kaffeproduktion.       Roberto föddes bokstavligen in i kaffevärlden och arbetade vid sin fars sida. Hans far arbetade hårt i många år och tyvärr var han inte så framgångsrik på grund av en skuld och låga kaffepriser. När Roberto tog över gården utvecklade han en sann passion för kaffe och trots...

vill du läsa mer?