- Free shipping within Sweden on orders above 550 SEK - Free shipping within EU and UK on orders over 75 EU -

Mars - Månadens Kafferosterier Del 2: Friedhats, Amsterdam

Mars - Månadens Kafferosterier Del 2: Friedhats, Amsterdam


Oh yes! Att presentera Friedhats känns lite som att presentera ett rebelliskt indie rockband. Friedhats har inte bara attityd utan symboliserar samtidigt en lekfull och avslappnad livstil. På ett opretentiöst sätt levererar dem en riktig high-end produkt, lite som ett bra rockband fast inom genre kaffe.

Bakom Friedhats står två sköna grabbar, som driver sitt rosteri med kaffebar från en bakgata i Amsterdam. Lex och Dylan träffades på Headfirst (vilket var Lex första café som fick stänga igen 2015, då det inte längre var tillåtet att rosta kaffe i deras lokal). Lex och Dylan beslöt sig inte långt där efter för att starta upp ett nytt rosteri tillsammans i ett gammalt förfallet garage i västra Amsterdam. Med några påsar gröna bönor och en 6 kg Giesen rostmaskin började successivt Friedhats att skapas. Namnet Friedhats är ett anagram av Lex förra ställe Headfirst, som ett litet hej då till det gamla. Här ville dem istället fokusera på att ha roligt och slippa slita bakom baren dagarna långa.  

Det är väldigt lugnande för själen när ens högsta prioritering inte är att göra pengar. Vi vill försäkra oss om att kunna njuta av livet genom att arbeta med någon sorts balans, förklarar Dylan när vi frågar om deras avslappnande stil.

Efter att Lex tagit hem andra priset i WBC (World Barista Championship) 2018, beslöt dem sig för att även öppna en kaffebar med med namnet FUKU, som betyder "Lycka till" på japanska. Dock är inte historian bakom namnet riktigt så gullig - Lex första idé var att på skämt döpa det till Friedhats Fuck You Café efter att fått sitt gamla ställe nedstänkt och successivt börjat att tröttna på att ingen förstod grejen med specialkaffe samt alla klagomål om ljusrostat kaffe. Namnet FUKU fick dem från ett besök i Paris där en sushi restaurang hade samma namn, vilket påminner lite om frasen Fuck You. 

Dock har dem båda tagit med sig mycket av den precision och noggrannhet i sitt egna arbetsflöde, både på rosteriet och cafét, från deras lärande besök i Japan. Samt har Lex flera år av tävlande och all förberedelse som där krävs satt sina spår till var Friedhats är idag, ett rosteri som ständigt levererar riktigt hög kvalitet på sitt kaffe.

Dylan berättar att dem väljer deras kaffe nästan helt efter smak. Det finns en viss grad av att upprätthålla ett trevligt urval av kaffe med ett varierat smakspektrum, så vi måste ha det i åtanke, men för resten letar vi efter spännande, öppenhjärtigt - främst fruktiga kaffe.

Efter mitt och Beatriz besök på FUKU café tidigare i höstas blev vi väldigt imponerade och tagna av deras jobb bakom varumärket Friedhats. Då snackar vi inte bara riktigt bra kaffe utan hela stilen runt omkring, vilket gav oss känslan av att vi ville vara med i deras lilla gäng. Jag köpte en Friedhats t-shirt precis som en groupie gör på en rockkonsert och med oss hem till Sverige släpade vi flera "medicinburkar" med funky motiv, designade av deras deltidsanställda barista Ivo Janss. Att tullen tittade skeptiskt på dessa burkar vid en rutinkontroll innan färgan över till Danmark gjorde inte saken mindre självklar att Friedhats skulle få en självklar plats i en av våra framtida kaffelådor.

För dig som redan prenumererar eller väljer att köpa månadens kaffelåda kommer få chansen att läsa en hel intervju vi hade med Dylan. 

Eftersom vi älskar Friedhats och att det snart är Beatriz födelsedag har vi som bonus flera olika kaffe från Friedhats i lådan, plus att vi bjuder på lite mer kaffe än vanligt denna månad. Sen kan vi även ärligt medge att dessa tre var alla så otroligt goda att det hade varit helt omöjligt att bara välja ut en av dem.

 Om du vill läsa mer eller sugen på att testa månadens kaffelåda kan du göra det här