Free shipping within Sweden on orders above 550 SEK - Free shipping within EU and UK on orders over 75 EU -

April - Månadens Kafferosterier Del 1: Bonanza, Berlin

April - Månadens Kafferosterier Del 1: Bonanza, Berlin


 

Bonanza: en situation som skapar en plötslig ökning av lycka. Meningen matchar rosteriet otroligt väl, då det är precis den känslan vi får vid första sippen av kaffet som vi dricker från Bonanza Coffee Roasters, Berlin.

Men för att förklara hur Bonanza är vad dem är idag kräver det att vi går långt tillbaka i tiden, hela vägen tillbaks till 2006 då specialkaffe var ett mer eller mindre okänt utryck i Europa. Ett besök på ett café i London var starten på den stora förändringen för Berlin och Tysklands kaffekultur. Den dåvarande artisten Yumi Choi fick för första gången uppleva kaffe som det borde smaka och hon har förklarat upplevelsen som att hon tidigare varit blind och nu igen kunde se. Här efter fanns det ingen återvändo, en "vanlig" kaffe kunde inte längre drickas. 

Väl hemma i Berlin upptäckte Yumi med sin business partner Kiduk Reus, en designer med stort intresse för mat och dryck, att detta kaffe inte kunde hittas i Tyskland. Vilket i sin tur ledde till att dem tillsammans gjorde en hel del resor över atlanten där rörelsen redan hade tagit fart - omringade av kaffe med hög kvalitet och kunskap fick dem både lära sig allt från att rosta till att brygga med precision.

Deras fascination för kaffe och en stark strävan efter att sudda ut tyskarnas idé om vad kaffe kunde vara, ledde till att dem bestämde sig för att öppna upp sitt första cafe med namn Heroes på Oderberger Straße i Berlin. Första året fick dem hjälp att rosta sina kvalitetsbönor av ett rosteri i närheten, med namn Einstein, för att tillslut kunna finansiera i sin första egna rostmaskin. En 3 kilos maskin fick jobba extremt hårt under sina 5 år - vilket i slutet kunde bli upp till 60 batcher per dag.

Idag finns Bonanza utspritt på tre ställen i Berlin och skickar sitt omtalade kaffe runt om hela världen. Deras resa har lett till att Berlins kaffescen med åren har exploderat och idag är en av de bästa städerna i världen att besöka för att upptäcka riktigt bra kaffe. Hård konkurrens har bidragit till var Bonanza är idag - pionjärerna i Berlin som fortfarande sätter standard och strävar efter det lilla extra.

" Our passion, drive and curiosity for coffee is unnecessarily intense. This is also why the quality of our roasted coffees is so outstanding, since we are always stretching the possibilities to achieve the best results. New coffee origins, processing or brewing methods is what excites us. All our actions have the goal to improve the taste of the final cup of coffee".

Kiduks med sitt passionerade team har som motto att alltid sträva efter bättre, vissa kallar det perfektionism, vi som dricker kaffet kallar det ren lycka.

 

Vill du lära känna Bonanza och deras kaffe mer, spana in aprils kaffelåda, där ren lycka kommer erbjudas. :)