- Free shipping within Sweden on orders above 550 SEK - Free shipping within EU and UK on orders over 75 EU -

Juni - Månadens Kafferosterier Del 1: Koppi Fine Coffee Roasters, Helsingborg

Juni - Månadens Kafferosterier Del 1: Koppi Fine Coffee Roasters, Helsingborg


Koppi, Koppi, Koppi...  Så mycket fint att skriva om detta rosteri, så var ska vi börja!

Koppi Fine Coffee Roasters grundades redan 2007 av det kaffeälskande paret Anne Lunell och Charles Nystrand. Detta var en tid när inte många svenskar kände till uttrycket specialkaffe. Men redan innan dess hade både Charles och Anne lyckats ta hem segern i Barista SM och fått erfarenhet från rosteri och cafe i Oslo under två års tid. Under 10 år drev de tillsammans sitt café med rosteri mitt i Helsingborg i Sverige, som lockade kaffeentusiaster från hela världen. 

När trycket blev för hårt på deras kaffe för export beslöt sig paret Lundell Nystrand för att stänga ner cafét och bara satsa på rosteriet, som idag ligger beläget i en gedigen gammal industrilokal strax utanför Helsingborg. Idag exporterar Koppi 90% av deras kaffe till stora delar av världen och även om man befinner sig på andra sidan jordklotet hör man dem största kaffenördarna säga: "Wow so you are from Sweden, the best coffee I ever tried was from a Swedish rostery named Koppi".

Och det var precis så vi upptäckte Koppi för första gången - från ett café i Wellington, Nya Zeeland. Redan där fanns inga tvivel om att ett sammarbeta med Koppi skulle ske när vi kom tillbaks hem till Sverige. När vi kontaktade Anne blev vi väldigt positivt överraskade av hennes varma och ödmjuka välkomnade, precis vad vi sökte när vi skulle starta upp vår verksamhet. Anne var både på besök hos oss och vi på rosteriet i Helsingborg för att berika oss med kunskap om allt från vattnets uppbyggnad till att brygga en perfekt cappuccino. 

Redan då förstod vi att deras kaffe var riktigt bra men att idag ha vetskapen om att vi har en av världens bästa rosteri så pass nära, får oss att känna en uns av bortskämdhet. Men vad är det egentligen som är hemligheten bakom Koppi´s unika smakprofiler och att gång på gång kunna ständigt leverera en så pass hög kvalitet?  

Kan svaret vara Anne and Charles långa erfarenhet i kombination med deras  långvariga samarbete med ett fåtal gårdar? Redan i ett tidigt stadie började Koppi att handla råkaffe direkt från producenten med ett driv av att kaffet skulle reflektera så mycket av ursprunget som möjligt. Koppi kunde på så sätt etablera stabila förhållande med producenterna och därmed erbjuda dem en ekonomisk säkerhet, samtidigt som dem tillsammans gradvis kunnat höja kaffets kvalitet.

I början jobbade de emot att etablera arbetsförhållande med fem producenter i Costa Rica. Anne förklarar hur givande det är att fått följa dessa hårt arbetande och kvallitetsfokuserade gårdarnas utveckling. "Vi besöker dem årligen för att umgås med familjerna, se deras framsteg på gårdarna och välja ut vilka mikrolotter som ska köpas". 

Med ett stort fokus på ursprung, kommer du i Juni få chansen att lära känna Koppi och deras finaste kaffe, som alltid leveras med rejäl punch och finess. Tillsammans med gott sällskap från deras vänner i Köpenhamn - Coffee Collective kommer juni kaffelåda ha det lilla extra.