- Free shipping within Sweden on orders above 550 SEK - Free shipping within EU and UK on orders over 75 EU -

Februari - Månadens Kafferosterier: Rum Baba & Kafferäven

Februari - Månadens Kafferosterier: Rum Baba & Kafferäven


Nu börjar det närma sig att februari kaffelådan ska skeppas ut, och vi kommer även att erbjuda kaffepåsar från dessa två fantastiska rosterier, Rum Baba och Kafferäven, i vår webshop. Men vilka är dem egentligen?

Första gången vi kom över Rum Baba var när vi promenerade omkring på bedårande gator i jakt efter Amsterdams bästa kaffe. Efter korsat en av alla tusen kanaler såg vi en sprudlande kaffebar som vi tidigare bara hade sett genom instagram. Även med alldeles för mycket caffeine i blodet var dragkraften för stor för att motstå att gå in. 

När vi väl snubblat oss in i kaffebaren möttes vi av en grymt härlig kille som pressenterade sig som Mordy. Han var på väg att stänga men tog sig tid att brygga oss en helt fantastiskt espresso. Han var super kunnig, och guidade oss igenom det bästa filterkaffe Rum Baba hade för tillfället att erbjuda. Vi tog med oss några kaffe som var processerade på ett anareobiskt sätt, och du förstår, vi blev helt sålda! Precis ett sådant möte som vi fick med Mordy gör oss väldigt tacksamma att vi kom in på kaffe från första början.

 

(Bilden på Mordy från Rum Baba)

 

Vi kunde bara inte glömma Rum Baba efter att ha fått provsmaka deras kaffe och några månader senare kom vi i kontakt med Jeroen, ägaren, för att snacka lite mer kring deras mikrorosteri.  

Rum Baba startades som en liten kaffebar i Amsterdam för några års sedan av Jeroen och sin partner Lusan. De hade rest runt Nya Zeeland och blev alldeles förbluffad av kaffekulturen där och på så sätt bestämt sig för att ta en liten bit av den hem till Amsterdam (vilket påmminer oss om vår resa till Swerl). 

De började med att ta in kaffe från olika rosterier men intresset för rostning fanns även då. Varsamt, började de att rosta för eget bruk till kaffebaren och med tiden utvecklades ett fullskaligt rosteri. 

Jeroen berättar att hållbarhet är en viktig del av rosteriets mission, och att han både importerar kaffet själv eller jobbar med importörer som också reflekterar hans värderingar. Beroende på förutsättningar väljer de alltid de tillvägagångsätt som är mest hållbar. 

Vi själva tycker att Rum Baba präglas av deras specifika val av kaffe samt funky rostningsstil - vi älskar det lekfulla och dem unika smakerna som kommer fram när vi brygger deras kaffe, " Wow, det blir lite som ett disko i munnen" - klassiskt Beatriz citat. :) 

 

Den andra rosteriet ni kommer att lära känna är Kafferäven från Göteborg. Detta underbara rosteri drivs av Per Nordby i en industriell byggnad i Gamla Stan. 

 

Vi har samarbetat med Kafferäven i två år nu - tiden går snabbt när man har roligt och det är precis den känslan man får upplevaunder en dag på rosteriet med Per och hans sköna gäng. Från pingismatch till att langa gröna bönor som skeppets från Nicaragua till soffhäng där det serveras alltid nytt spännande kaffe rostad med hög precision. Som sagt på Kafferävens rosteri har man sällan tråkigt och sällan går en dag så fort som den gör här. Per har många år i branschen och är full med kunskap som han gärna delar med sig av. Världens snällaste med en stor räv bakom sitt ena öra. (Jo vist kunde detta varit en betald reklam men icke, vi är bara sålda).

Kafferäven jobbar med "direct-trade", vilket innebär att dem importerar kaffet direkt från ursprungslandet på egen hand. Dem jobbar för ett mer hållbart förhållande med sina producenter och exportörer, som med tiden även blivit deras vänner. Igenom att försöka behålla en god relation år efter år kan en större ekonomisk stabilitet och säkerhet i alla led skapas, förklar Per.

Just nu har Kafferäven ett spännande projekt med en producent i Kenya, vid namn Kibet. Kibet vill bygga en process-station på sin egen gård, vilket är vanligt i till exempel Costa Rica, men inte alls i Kenya. För att han ska kunna investera och bygga torkbord och annan infrastruktur har den skörd som just nu torkar på borden förbokats och redan förbetalts.

"Det är kul att kunna hjälpa till att utveckla och stödja våra samarbetspartners i ursprung. Dem är, precis som vi, småföretagare och när vi håller ihop blir vi starka." 

Snart kan man förboka kaffet från Kibet i deras webshop. Så håll gärna utkik där!   

 Vi är stora fans av Kafferäven, därför är vi stolta att presentera just dem som det andra rosteriet i februari månads kaffelåda.  

 

För dig som har beställt Månandens Kaffelåda så kommer du att få lära känna Rum Baba och Kafferäven ännu mer, väldigt snart! Hoppas att du njuter lika mycket av deras kaffe som vi!