Legendariska Nomad Coffee Roasters från Barcelona grundades från en enkel liten kaffevagn på Londons gator 2011.
Jordi Mestre född och uppvuxen i Barcelona emigrerade till London efter han examinerade som designer på Elisava. Väl i London ändrades hans planer då han upptäckte en värld av specialkaffe som han inte kunde motstå. Under två år lyckades Jordi få erfarenhet från Londons absolut bästa coffee shops, vilket gav han mod och ekonomi för att snickra ihop en liten kaffevagn som han döpte till Nomad. Den rullade han till Londons mest legendariska marknader under helgerna för att servera invånarna kaffe som han roterade från Londons bästa rosterier. Nomads signum handlade precis då som nu om närhet, respekt för producenten och noggrann uppmärksamhet på detaljer i hela produktionskedjan.
Erfarenhet öppnar nya dörrar...
Efter att Jordi lyckades ta hem Spaniens National Barista Championships 2012 fick han erbjudande till sitt första jobb som rostare på Nude Coffee Roasters i London, där han samlade erfarenhet under ett år. När Jordi tog hem segern som Spaniens bästa barista även året där på och fick chansen att representera sitt hemland i World Barista Championship i Melbourne, Australien - blev hemlängtan för stor.
”The come back home syndrome: I have a theory, if you are from Barcelona, you always want to go back home. The truth is that London was very exciting in terms of specialty coffee, but my hometown was a blank canvas on this subject. I wanted to take all that knowledge I gained in London and start a coffee scene in Barcelona.” - Jordi Mestre
Jordi sålde sin kaffevagn för att öppna dörrarna till sitt första egna café i Barcelona - Nomad Coffee Lab med det ända som serverades på menyn var just riktigt bra kaffe, där med hade den första flaggan hissats för specialkaffe i den katalanska huvudstaden.
Nomad fick sin första anställda denna sommaren - Fran González lärdes upp som barista och sen för att hjälpa till med att rosta. Idag är Fran delägare i Nomad och spenderar 120% av sin tid att leta efter det bästa kaffet runt om i världen genom att bland annat besöka kaffets ursprung.
Jordis mål med Nomad har alltid varit att föra kaffe närmare allmänheten och skapa ett större intresse för specialkaffe. På mindre än fyra år lyckades Nomad skapa både rosteri, café, butiker, utbildningsprogram och ett samarbetes nätverk med andra caféer runt om i Europa, vilket har hjälpt Nomad till idag vuxit i internationell skala.
Idag är Nomad ett gäng av 20 passionerade individer och deras kaffe serveras runt om i hela världen, något som Jordi bara vågat drömma om när han för 10 år sedan sålde sin första kaffe på Londons gator.
Vi på Swerl upptäckte Nomad för för första gången när vi jobbade som baristor under en vinter på Lisbons absolut bästa cafe, Buna Specialty Coffee Shop, där vi serverade främst Nomad både som espresso och på filter. Vi blev otroligt fascinerade av Nomads kvalitet på kaffe, men något vi tidigare aldrig upplevt från ett rosteri var Jordis Mestres engagemang och vilja för att kaffet som vi serverade skulle bryggas med största omsorg.
"Training has always been important from day one. However I can say that the more we grow the more we invest in training. It is very positive for the company and for the people, you can see the results almost straight away. " - Jordi Mestre
Nomads strävan att deras kaffe omhändertas med passion av varje hand i produktionskedjan bidrar till det lilla extra i koppen. Något vi med glädje och stolthet nu ska få presentera för er i maj kaffelåda.
I början av maj kommer du få chansen att testa våra favorit kaffe från Nomad tillsammans med det bästa från HAYB, Warszawa - Kika in maj kaffelåda här.