Producentprofil: Samii Bensa

Producentprofil: Samii Bensa

Written by Daniel Carlsson on


Land: Etiopien
Region: Bensa, Sidamo
Producent: Testi Coffee Exports 
Höjd: 2000 möh
Skördes år: 2022
Sort: Heirloom
Process: Tvättad

 

 

--

 

Regionen Sidamo är välkänd för de flesta, men med privatiseringen av kaffeindustrin under de senaste 3 åren har nya områden uppstått, vilket leder till vissa korsningar mellan Sidamo och en mindre känd region som kallas West Arsi.

Bensa ligger mellan gränserna för båda regionerna, och på grund av dess närhet till Bale Mountain National Park har de utvecklat ett förvånansvärt brett utbud med spännande och högkvalitativt kaffe. 

 

 

Vad vi finner här är ett kaffe med toner av komplex tropisk frukt och läckra vinbärsfrukter. Intensivt fruktig med en sötma som påminner om sirap och en supersaftig och uppfriskande syrlighet - tack Etiopien och Testi Coffee Exporters för årets lyckade skörd.

Mitt i provinsen Sidamo, en av de tre stora etiopiska kafferegionerna, samlar tvättstationen i Bensa kaffebär på runt 2000 meters höjd av 800 småbönder. Stationen är en del av ett gäng framgångsrika tvättstationer som drivs av den lokala kaffeentreprenören Faisel Abdosh, som driver sin familjs företag Testi Coffee Exporters med fokus i etiopiskt special kaffe.

 

 

Faisel Abdosh är ägare till sju tvättstationer samt ägare till exportverksamheten. Han fick sällskap av sin kusin Adam 2014. Adam bodde tidigare i Texas men flyttade till Etiopien för att vara involverad i familjens växande företag. 

 

 
Testi är enbart involverade i kaffe eftersom de tror att ett skarpt fokus är avgörande för att uppnå högsta kvalitet. På frågan om deras ansträngningar och strategier för att säkerställa kvalitet, sa Adam att de har ett laserskärpt fokus på varje del av sin verksamhet, "så vi vet att inget går fel och vi har en stor chans att göra förbättringar."

Faisel exponerades för kaffebranschen i unga år då han har flera nära släktingar som sysslar med kaffeodling. På frågan om varför specialkaffe sa Adam att det berodde på att han gillar utmaningen. Om folk säger till honom att något inte kan göras, är han ännu mer motiverad att uppnå det.

 
Bearbetning:

Kaffebären samlas in manuellt när de uppnått mognad för att senare handsorteras. Bönorna framställs av en traditionell Agaarde Discpulper. Skal och fruktkött tas bort innan maskinen graderar pergamentet i vatten som 1:a eller 2:a sorts kvalitet, bestämt av densiteten.

 

 

Kaffe tvättas i kanaler och graderas i vatten efter densitet. Den lägre densiteten (lägre kvalitet) kommer att flyta och tas bort, vilket bara lämnar de tätare och därför högre kvalitet bönorna som separeras och tar del av detta parti.

Efter 72 timmars jäsning sker blötläggning under 2 timmar

 

 

 
Kaffet staplas sedan upp i 2 cm höga lager och torkas under en 10-dagarsperiod vilket sedan följs av handsortering i 2-4 timmar


Efter torkning kommer kaffet att packas i jutepåsar och förvaras i det lokala lagret på plats, åtskilda efter process och kvalitet. Partistorlekar kan variera från 100 – 300 påsar. Denna process hjälper till att konditionera kaffet och uppnå en jämnare fuktighet. De kommer normalt att förvaras 1-2 månader innan de flyttas för export.

 
Hållbarhet:

Testi sysselsätter ett tjugotal fast anställda. I samarbete med kunder har de byggt två skolor i Guji och Yirgacheffe. "De flesta människor hävdar att vi gör aktiviteter som stödjer samhället, men sällan följer vi faktiskt upp dess drift och hållbara genomförande," sa Adam. Testi-teamet följer dock upp skolorna de byggt och förser dem med material som behövs för en konsekvent drift. De planerar nu att bygga vattenpumpar för att ge samhället tillgång till rent dricksvatten.