Hur du kan brygga en bättre kopp med din kaffebryggare

Hur du kan brygga en bättre kopp med din kaffebryggare

Written by Daniel Lars Jonas Carlsson on


Det finns många olika sätt att brygga på, men vi tänkte börja att ge lite tips kring att brygga med en metod som de flesta har tillgång till hemma och använder dagligen - en elektrisk kaffebryggare. 

Fördelar: väldigt smidigt, behövs inte så mycket redskap och klarar att brygga många koppar åt gången.

Nackdelar: inte så mycket kontroll som handbryggning, det flesta kaffebryggare går inte att ställa temperatur, men bör ligga mellan 92 och 96°c. Många kaffebryggare har även en tendens att bara duscha ut vatten i mitten av kaffebädden (vilket bidrar till ett hål/grop som du kan se efter bryggning) där kaffet då har över-extraherats, vilket skapar bittra toner. Samtidigt som kaffet på sidorna, närmast filtret inte bryggts fullt ut och kan ge under-extraherade toner, dvs syrligt och platt. En ojämn bryggning med andra ord.

 

Ingen panik, detta går enkelt att motverka genom att skaka lätt på filterhållaren och röra runt försiktigt med en sked under bryggningen, vilket vi förklara lite längre ner. 

 

Bra redskap att använda upp till din kaffebryggare för att få ut de bästa smakerna i din kopp:

 

- Våg för att mäta upp vatten och kaffe (fungerar fint med en vanlig köksvåg).

- 30 gram kaffebönor av god kvalitet

- Kaffekvarn, att mala ditt kaffe precis innan bryggning gör en väldigt stor skillnad på resultatet, kaffet förlorar ca 60% av sina aromer redan efter 15 minuter efter att ha blivit malt. En kvarn ger dig även stort spelrum då du kan justera malningen och få ut mer eller mindre av vissa smaker. 

- Sked, att försiktigt blanda kaffet och vattnet under bryggning ger en jämnare extraktion.

 

Nu kör vi!

När vi börjar att brygga ett nytt kaffe använder vi som standardrecept: 1 del kaffe till 16 delar vatten (detta kan såklart justeras efter ens egna smakpreferenser, men en bra start).

30 gram kaffe till 480 gram vatten ger en lagom mängd till 2 personer.

 

1. Börja med att skölja kaffefiltret rejält under rinnande vatten, helst kokande men fungerar även med varmt rinnande vatten direkt ur kranen, på så sätt sköljer du filtret från oönskade papperssmaker.

Många kaffebryggare har även kvar en hel del vatten i sitt system från förra bryggningen som du kan få ut genom att brygga lite vatten igenom och på så sätt även blötlägga filtret. 

 

2. Mät upp 30 gram kaffebönor och mal dem medium fint (dvs pyttelite grövre än ett normalt färdigmalt kaffe du köper i affären).

 

3. Mät upp 480 gram färskt vatten och häll i det i kaffebryggarens tank. Eller upp till nivå 4 på en Moccamaster som motsvarar nästan 480 gram vatten.

 

4. Häll i ditt nymalda kaffe i det blötlagda filtret. Skaka lite på filterhållaren för att jämna ut kaffebädden

 

5. Sätt sedan igång kaffebryggaren

6. Blanda kaffe och vatten med en sked.

Vårt mål nu är att få med så mycket av kaffet som möjligt i själva bryggningen så gör dig redo med en sked och när ungefär lika mycket hett vatten har täckt kaffet som där finns kaffe i filtret, kan du börja röra lite försiktigt med skeden och blanda kaffet och vattnet. Försök vara konsekvent i ditt rörelsemönster och hur mycket du rör runt med skeden, bör inte ta längre en 10 sekunder. 

 

7. Skaka lätt på filterhållaren. Avsluta bryggningen med att skaka lite lätt på filterhållaren för att jämna ut kaffebädden, på så sätt får du vattnet att rinna jämt igenom allt kaffe.

 

8. Stäng av kaffebryggaren. När allt vatten tömts ur tanken och det har slutat rinna kan du stänga av din kaffebryggare, då värmeplattan under kannan inte ger någon förbättring på smaken av ditt nybryggda kaffe och kaffet bör avnjutas direkt.

 

9. Kaffebädden bör vara platt som på bilden under när bryggningen är klar, då vet du att allt vatten du har hällt på har runnit igenom hela kaffebädden och förhoppningsvis uppnått en jämn extraktion.

 

10, Njut nu av ditt kaffe, men passa även på att utvärdera det du har i din kopp.

- Om kaffet är för starkt och bittert, testa att hälla på lite vatten direkt i din kopp. Blev det bättre? Brygg nästa gång med lite mer vatten. Smakar det fortfarande bittert? Testa mala något grövre till nästa gång.

- Smakar det inte så mycket och är för syrligt? Testa att mala något finare till nästa gång eller minska kaffe/vatten förhållandet. 

Glöm inte att du bör bara ändra en parameter åt gången när du gör en förändring till nästa bryggning för att veta vad det var som gjorde skillnad på slutresultatet. Vi rekommenderar att alltid börja med att ändra malningsgraden.

Ett äldre kaffe kan ibland upplevas lite platt och bör malas något finare då det förlorat mycket koldioxid och på så sätt rinner genom snabbare. Medans ett nyrostat kaffe också kan kännas platt och bör väntas att drickas några dagar eller en vecka då det innehåller för mycket koldioxid vilket gör att vattnet har svårt att komma till varje enskild kaffepartikel Om du, precis som vi, har svårt att vänta så kan du mala dem nyrostade bönorna och vänta någon minut innan bryggning för att en del av all koldioxid ska avta.

- Papper och penna, som en rolig grej kan det vara bra att skriva upp hur du bryggde, dvs vilken malningsgrad, vatten till kaffe förhållande, hur blev resultatet och vad kände du för smaker. Detta gör att det blir enklare att ändra dina parametrar till nästa gång du brygger samtidigt som du förbättrar ditt smakförråd.

 

Men allra viktigast - Ha kul och njut!