From 1,5 EU for shipping our coffee-box outside of Sweden!

Juli - Månadens Kafferosterier Del 1: DAK Coffee Roasters, Amsterdam

Juli - Månadens Kafferosterier Del 1: DAK Coffee Roasters, Amsterdam

Posted by Daniel Lars Jonas Carlsson on


DAK Coffee Roasters - ett av Europas nya stjärnskott inom kaffe gästar oss i juli kaffelåda.

Vi hade en härlig stund tillsammans med paret som ligger bakom DAK, något vi gärna hade velat dela med dig - så på med solhatten och lär här under känna Louis-Philipe och Veronique.

 

Louis-Phillipe och hans partner Veronique lämnade tryggheten i Kanada, där dem båda vuxit upp, för att starta ett nytt liv i Europa - helt utan intresse för kaffe. 

Veronique berättar att hon inte alls gillade kaffe när dem först anlände i Italien för åtta år sedan. Veronique undervisade italienare i Engelska och hon minns hur hennes artighet ledde henne till kaffe. 

- Eleverna i klassen tog med mig efter varje avslutad lektion till en av stadens kaffebarer där jag varje gång kom ut skakandes av ett alldeles för högt koffeinintag!

Men det var inte först de flyttade till London som deras stora intresse tog fart, där blev dem introducerade för specialkaffe och började successivt utforska Londons kaffescen. Denna tid ledde till att en liten rostmaskin införskaffades som lite senare ledde till en rostningskurs i Berlin för Louis-Philipe. 

 

Men vänta lite nu, hur hamnade ni i Amsterdam?

- Jag fick ett nytt jobb inom riskkapital i Amsterdam viket förde oss dit men intresset för kaffet var för stort, svarar Louis-Philipe.

- Vi började fundera på att starta ett kooperativ i Amsterdam för att samla andra med kaffeintresse, typ ett ställe där nya rosteri kunde dela rostmaskin och kunskap säger Veronique. 

Ju mer dem började undersöka intresset fick dem snabbt veta att ett exakt det stället dem själva ville skapa fanns redan, i Amsterdam dessutom. Perfekt tänkte Veronique och Luis- Philipe som snabbt anslöt sig till gänget. 

- Vi har vårt eget kontor men delar rostmaskin med ett annat rosteri. Vi ser inte alls varandra som konkurrenter, tvärt om är det väldigt givande. Vi testar varandras kaffe och utbyter kunskap, berättar Louise-Philipe.

- Det var dessutom väldigt skönt att slippa göra den stora investeringen med att köpa en ny rostmaskin som nystartad, infliker Veronique. 

 

Just de, hur började det hela och hur kom ni fram till namnet DAK?

Louis-Philipe börjar skratta...

Jag önskar att vi hade en cool historia för detta men vi satt på taket i vår lägenhet i Amsterdam och försökte hitta ett bra namn. Rooftop Coffee Roasters kom till vårt sinne men det fanns redan. Vi gjorde en google-översättning till holländska och ta-da DAK Coffee Roasters föddes.

- Allting tog sedan cirka ett år innan allt var på plats med hemsida, marknadsföring, hitta kaffe och sätta rostningsprofiler, berättar Veronique. På grund av det faktum att vi inte hade några kontakter i landet, så var det väldigt svårt att etablera dessa förbindelser som ett nystartat företag.

- Nära och kära i Kanada fick företaget att rulla i början som snällt beställde vårt kaffe, skrattar dem båda. 

Men med takt att lokala invånare började hitta DAK började försäljningen rulla och nu bara efter lite mer än två år har dem gjort sitt namn känt över större delen av Europa. 

 

Vad är hemligheten bakom denna snabba utveckling?

- Det är klart att kaffet är den viktigaste parmetern i detta men det finns många andra som också rostar bra kaffe men kanske inte arbetat lika mycket på deras branding och marknadsföring som vi har, svarar Louis-Philipe ödmjukt. Veronique har under större delen av sitt vuxna liv arbetat med marknadsföring vilket har gett DAK en extra push fortsätter han. 

 

Hur är det att driva verksamheten som ett par?

- Trots nedgångarna är det fantastiskt att dela topparna tillsammans, men det är naturligtvis lite svårt att separera arbete och fritid. Vi försöker att inte prata om arbete efter 21:00 och bara sätta på lite musik! Vilket fungera ibland, skrattar Veronique.

- Jag arbetade tidigare på Venture Capital Company där vi hade som regel att aldrig investera i företag som drivs av par eller familjemedlemmar, så i början var jag lite ovillig med tanken på att starta något tillsammans. Men vi lyckades i ett tidigt skede att dela upp arbetet ganska bra, så vi har olika områden vi ansvarar för, därför kolliderar vi vanligtvis inte berättar Louis-Philipe.

- Vi har även en avslappnad policy, fortätter Veronique, om DAK någonsin slutar vara kul, så kommer vi bara att avsluta DAK och gå vidare med något annat.

 

Vad är era planer för framtiden?

- Våra planer för de kommande åren är att skapa en stabil produktionslinje, hitta lokala kaféer som alltid vill ha vårt kaffe och på så sätt skapa någon form av stabilitet för oss. Just nu kan det verkligen förändras från vecka till vecka, berättar Louis-Philipe.

 

  

Louis-Philipe, vilken maskin rostar du på idag?

- Jag rostar på en italiensk tillverkad 15 kg IMF-maskin, det vill säga en air-roaster, vilket ger mycket bra kontroll och har många olika variabler att kontrollera samt justera.

 

Hur lärde du dig att rosta?

- Genom att gå på olika rostningskurser utförda av SCA, vilket var till stor hjälp eftersom de lärde oss hur man ställer in en rostningsprofil och hur olika kaffe beter sig under olika omständigheter. Vi tränade också mycket praktiskt, ställde in profiler, koppade och utvecklade vår egen smak.

 

Har du några goda råd för någon som vill börja rosta?

- Jag började själv med en liten Gene Cafe många år innan jag började på professionell nivå, men det gav inte super mycket eftersom det inte har något att göra med rostning på en professionell rostningsmaskin. Det gav mer kunskap och en uppfattning om hur under- och över-utvecklat kaffe smakar. Annars koppa mycket och utvärdera kvalitet och smak. Försök få hjälp på ett lokalt rosteri i utbyte mot kunskap. Att ta rostningskurser är en enorm hjälp, på det sättet hoppar du över många misstag som du annars skulle göra när du försöker lära dig själv. Men i slutändan lär du dig mest genom att prova och rosta själv. Hur vädret till exempel kommer att påverka din rostning är mycket svårt att lära sig utan att få kunskapen den hårda vägen.

 

Kaffet som vi gillade bäst och som kommer vara med i juli kaffelåda, kan du berätta lite mer om det?

- Detta kaffe handlar vi direkt från Gashuru Farms. En av de första experimentella lottar som denna gård uppnådde med en 60 timmars anaerob jäsning. Vilket ger en fruktbomb med djup komplex smak av mogen annans, mörk choklad, honung, kiwi och Mango. Ett bra val med andra ord!