Vi bjuder på frakt för kaffelådor och beställningar över 500 kr | Annars 29 kr i frakt

Bättre kaffeindustri = Bättre kaffe?

Bättre kaffeindustri = Bättre kaffe?

Skriven av Daniel Carlsson den


Vi tror att dricka bättre kaffe kan skapa en bättre kaffeindustri.
Detta kanske känns som ett stort uttalande och på sätt och vis är det så. Men varför är detta så viktigt för oss?
 
Vi älskar kaffe, och vi gissar att det samma gäller dig! 
Just därför vill vi se kaffebranschen växa mot en positiv och mer hållbar framtid - som bonus vågar vi lova att vi alla kommer få högre kaffekvalitet i gengäld. Det känns för oss som ett bra byte.
För att förstå lite om om branschens nuvarande situation behöver vi titta djupare på några utmaningar som kaffeodlarna står för.
Bland dem är stor ekonomisk osäkerhet orsakas till stor del av låga kaffepriser och klimatförändringar som påverkar deras skörd. Infrastruktur så som bra vägar är också rudimentär och politiskt situationen är I många av dessa lander ostabilt. 
 
Förutom det är deras personliga investeringar enorma. Det tar ungefär 3-4 år för att ett kaffeträd ska ge någon skörd, och där igenom en inkomst. 
 
Du förstår, det är inte lätt att vara en kaffeodlare idag. Många odlare väljer att lämna kaffebranschen för andra grödor eller arbeten som möjliggör en stabilare inkomst.

Men kaffets framtid är tack och lov inte än förlorad.
Det finns människor som dagligen kämpar för att skapa bättre förutsättningar i kaffebranschen, så som kaffe centraler, importörer/exportörer och rostare. 

Vissa bedriver allt från viktig forskning för att skapa mer motståndskraftiga kaffeträd till att ge utbildning i produktiva odlingsmetoder. Andra genom att skapa varaktiga relationer med kaffeodlaren och betala mer eller rättare sagt ett rättvist pris för sitt kaffe. 
 
Vad fantastiskt det är med ett cirkulärt system.
Desto bättre förutsättningar vi skapar, desto bättre kommer kaffeindustrin att blomstra och desto bättre kommer kvaliteten på kaffet att bli.

Genom ekonomisk hållbarhet har odlare chans att investera tillbaka i sina gårdar och där igenom utrustas med bättre verktyg, bredare kunskap, sundare arbetsförhållande och mer ekonomiskt hållbarhet.
Den positiva effekten för lokalsamhället kan också ökas tiofaldigt genom att till exempel att flera jobb skapas eller att det investeras i lokal utbildning.
 
Den höga kaffekvaliteten och den positiva effekten som blir är något som är väldigt viktigt för oss när vi väljer mikro-rosterier och de kaffe vi väljer, då vi verkligen tror att detta gör en markant skillnad.

Målet med våra kaffeprenumerationer är att ge dig möjligheten att få testa smakrik kaffe rostad av människor som delar samma värderingar som vi. Simpelt, men ändå så vackert.

Hållbarhet inom kaffe industrin är ett ämne som vi vill kunna utforska på djupet och något vi hoppas kunna följa upp i ett senare inlägg.
So keep tuned!

 

 

(Bilden är tagen av Elizaveta Maximova, Cafe Sin Mentiras.)